Green day, green life

11.02.2008

Danes sem zeleno razpoložena. The more the merrier (več nas je, bolj luštno je).

Kaj lahko sami storimo, da bi pomagali pri reševanju podnebne krize?

- namesto navadnih nitnih, uporabljajmo varčne žarnice, saj imajo večji svetlobni izkoristek

- namesto, da vklopimo na pol prazen pomivalni ali pralni stroj, počakajmo, da se nabere toliko posode ali oblačil, da lahko vklopimo prazen stroj. Tako bomo privarčevali z vodo in elektriko.

- polnilec za mobitel, TV, radio in podobno porablja energijo tudi, ko je izklopljeno, a priključeno v vtičnico. Televizija porabi 25% energije, tudi ko je izklopljena. A je res tako težko dati vtikač iz vtičnice?

- zaprimo pipo, medtem ko si umivamo zobe ali se milimo

- hodimo peš, uporabljajmo kolo ali javni prevoz. Izkoristimo prostor v avtomobilu za prevoz drugih ljudi, ki gredo v isto smer kot vi. Večkrat se dogaja, da na en kraj pride več ljudi, vsak s svojim avtomobilom. Povprečni avtomobil v ZDA sprosti v zrak približno 0,3 kg CO2 na prevožen kilometer. Če se odrečemo le 30 km vožnje na leto, bomo v enem letu spustili v zrak približno 450 kg CO2 manj.

- v zastojih ali ko čakamo pred zapornicami za vlak, ugasnimo avtomobil

- posadimo drevo

- preden kaj kupimo, se vprašajmo, ali to resnično potrebujemo

- kupujmo stvari, ki nimajo veliko embalaže

- reciklirajmo plastiko, papir, steklo, biološke odpadke, baterije, akumulatorje

- proizvodnja papirja je po količini porabljene energije med industrijskimi panogami na 4. mestu. Je največji onesnaževalec okolja in uničevalec gozdov. Da v nedeljo vsi prebivalci ZDA dobijo časopis, je potrebno posekati okoli 500.000
dreves.

- ni potrebno, da za vsak nakup vzamemo novo vrečko, medtem ko se nam stare doma kopičijo. Uporabimo jih večkrat.

- tudi plastični kozarci in plastenke so lahko namenjene večkratni uporabi.

- poučimo se o podnebnih spremembah, živimo zeleno in o tem povejmo naprej

Na National geographicu sem zasledila, da morajo severni medvedje preplavati več 100 kilometrov, da pridejo do kopnega, ki zaradi segrevanja ozračja izginja. Na koncu zaradi izmučenosti umrejo.

wallpaper

http://www.climatecrisis.net/

 • Share/Bookmark

Zapisano pod: Zeleno, miks. .5 komentarjev Komentirajte

 • 1. Maj  |  12.02.2008 04:53

  Jaz pa predvsem razmišljam kaj bi bilo treba še naredit, da bi bilo še ene pet stopinj topleje.

  Prav rad bi tudi pozimi hodil zunaj brez bunde, se vozil s kolesom pa prišparal vsaj tisoč evrov pri kurjavi,….

  Bolj kot je toplo bolj uživam in upam, da se bo trend ogrevanja še nadaljeval-letošnja zima je že za prvo silo bom pa res srečen, če bo drugo leto še kakšno stopinjo toplejša.

  Ne vem pa zakaj zganjate paniko.
  Z ogrevanjem bo vsaj pol planeta imelo izjemno pozitivne učinke(tudi Slovenija).

  Lp

 • 2. MG  |  12.02.2008 09:25

  Samo v razmislek: The Great Global Warming Swindle.

  http://youtube.com/watch?v=xzSzItt6h-s

 • 3. trip trip  |  12.02.2008 12:49

  Ne vem zakaj moraš verjeti v teorijo globalnega ogrevanja povzročenega s strani človeka, da upoštevaš napotke, ki si jih delila.

 • 4. kremschneeta kremschneeta  |  18.02.2008 20:27

  To je po mojem skrajno egoistično mišljenje. Če bo z ogrevanjem šlo tako naprej, bodo do leta 2035 izginili vsi ledeniki v Himalaji. Sledile bodo poplave. In kasneje suše. Pa orkani in druge supernevihte, ki nastajajo zarad prevelike količine energije v ozračju in vodi. Večina vrst sploh ne bo imela časa, da se spremeni ali prilagodi. Trenutno nam je še toplo, našim zanamcem pa bo (pre)vroče, če bo šlo tako naprej. Ampak še lahko ukrepamo.

 • 5. anja  |  6.05.2008 21:52

  nevem kaj naj rečem, čez nekaj časa če se bodo te spremembe nadaljevele kot se oz. se bodo z našim početjem še pospeševale mi pa bomo misleč da smo v nevem kakšnem napredku z znanostjo (mogoče že) vendar pa bo naš planet kmalu tako rekoč izginil. mi pa bomo no ubistvu nas ne bo! pomislite na vse živali in druga bitja ki so izumrla ali pa kmau bodo to so posledica tega, da se mi vozimo z avtomobili ki sovzročajo ogromno strupenih linov, uporablajmo tople grede,… nevem koliko ljudi se tudi sprašuje ali je v vesolju še kakšno življenje, mogoče je mogoče pa ne, mogoče je bilo že pred nami in so naredili enako napako kot jo delamo mi: uničili so sami sebe. mogoče smo prvi in se moramo dokazati do prihoda drugih da lahko skrbimo za planet tako kot se spodobi, mogoče nas pa opazujejo in si mislijo le kaj počnejo z zemljo oz. kaj je zemlja naredila njim da jo morajo zato uničiti, dala jim je dom, hrano,…. no pa da ne bom preveč filozofirala ( res da je mogoče vse res ampak ni dokazov) kot pravi pregovor sami sebi jamo kopljemo. potrudimo se in jo ”zasujmo”. vsak naj malo pripomore k tem da bo naš planet lepši in boljši pripiročam ogled strani http://www.climatecrisis.net in http://www.stopglobalwarming.org/countmein.asp
  upam da boste spremenili mnenje o tem kako ravnati z zemljo!!!

  fsm

Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Surfing

Zadnje objave